Geverikerhof

 De Geverikerhof bestond al lang voor de Franse bezettingstijd. In een stuk uit 1663 wordt al melding gemaakt van deze hoeve met herenhuis en reeds daarvoor duikt in historische geschriften meermaals de naam Geverikerhof op, alhoewel men niet helemaal zeker weet of het om hetzelfde huis gaat of om  een eerder bouwsel op dezelfde plek. Reeds in een oorkonde uit 1271 wordt een Arnulvus van Gheverich vermeld die waarschijnlijk op de hoeve woonde. De naam van die hoeve is later overgegaan op de hele agglomeratie. 

De jaartalankers boven de poort (1782) zijn nogal misleidend, want zij hebben alleen betrekking op het bouwjaar van het poorthuis. De gewelfde kelders van de hoeve zijn, hoogstwaarschijnlijk, al van vóór 1200 en staan niet recht onder het woonhuis. 

In het bakhuis, in de tuin, werd jarenlang het brood en de vlaaien voor heel het gehucht Geverik gebakken. Nu hebben de inwoners er een gezellig cafeetje ingericht waar zij elkaar iedere vrijdagavond treffen.

Aan de rand van de tuin ligt bovendien een oud kerkje waar op zondag de heilige mis gelezen wordt.

Het “Poorthuis” is gelegen naast en boven de poort naar de “Cour” van de “Geverikerhof”, in een gebouw dat in 1782 ervoor gezorgd heeft dat onze boerderij haar carré karakter kreeg.

Het bestaat uit een gezellige, antiek gemeubileerde, zitkamer met tv/dvd, geluidsapparatuur en een kast vol boeken waar u naar hartelust in kunt neuzen. In de zitkamer is een kleine maar volledig uitgeruste keuken. Boven is een grandioze slaapkamer met een tweepersoonsbed, een kleine opkamer met 2 aparte bedden en een badkamer. U kunt er met z’n tweeën heel romantisch slapen maar het is ook geschikt voor een verblijf met 3 of 4 personen. Op het terras op de binnenplaats is het heerlijk uitrusten van een wandeling door de hellingbossen in de buurt, van een grensoverschrijdende fietstocht of na een dagje winkelen in Maastricht. 

De omgeving 

De Geverikerhof is omringd door landerijen en grenst aan het Kelmonderbos. Dit zeldzame hellingbos ligt aan de Keutelbeek die meandert langs drassige graslandjes en een moerasbos. In dit gebied leven vele soorten vogels en vleermuizen en op u wandelingen zult u oog in oog komen te staan met grote dassenburchten. Er zijn prachtige wandelingen uitgezet in de directe omgeving. In de grote schuur van de Geverikerhof heeft een kerkuilenechtpaar haar domicilie gekozen. Zoekt u rustige wandelgebieden dan ligt het Mergelland aan uw voeten met daarin kronkelende weggetjes langs typische vakwerkboerderijtjes. En wilt u fietsen dan is de Geverikerhof een prima uitvalsbasis voor een uitgestrekt netwerk van fietsroutes in Nederland en België.