Eyewitness museum

Passie voor het onderwerp

 

Als jongetje van 10 jaar sleepte ik mijn, helaas overleden vader, al mee naar alle WOII musea die er toen waren. Overloon,  Hartenstein , Bastogne om er maar een paar te noemen.

De hobby van het  verzamelen begon met de eerst helm die ik ruilde toen ik 12 jaar was. Verder las ik veel over deze periode en keek films en documentaires.

Ontstaan Eyewitness museum

Ik ben altijd van mening geweest dat Limburg wat WOII musea betrof tekort was gedaan. Ik had er wel bepaalde ideeën over maar door de realiteit van alledag bleef het daar bij. Het runnen van het familiebedrijf in onder andere medisch analytische apparatuur nam me gedurende 22 jaar volledig in beslag. In 2007 besloot onze grootste leverancier een substantieel deel van het familiebedrijf over te nemen, hetgeen me zwaar viel. Een nieuw bedrijf oprichten of starten wilde ik niet en tegelijkertijd bleef het ondernemersbloed door mijn aderen stromen. Ik voelde me te jong en energiek om achterover te gaan leunen. Ik stortte me vol overgave in het uitbreiden van mijn WOII verzameling. De schuur werd verbouwd tot hobbyruimte en is eigenlijk de voorloper van het Eyewitness Museum. Steeds vaker kreeg ik de vraag van familie, vrienden en kennissen of ze naar mijn verzameling mochten komen kijken. Langzaam maar zeker ontstond het idee om een oorlogsmuseum te beginnen. Het bedrijfspand aan de Maastrichterlaan, dat toen alleen nog maar gebruikt werd door mij en mijn secretaresse, bood mij de mogelijkheid serieus van start te kunnen gaan met het uitwerken van het plan van mijn missie: het opzetten van een geheel eigentijds WOII museum in Limburg!

Het pand dateert uit 1920 en was het grote woonhuis van burgemeester van Sonsbeeck en zijn gezin tijdens de oorlog. Hij trad af om principiële redenen in oktober 1941. Hij bleef wel in het pand wonen, dook onder in 1944 en overleefde de oorlog! In de laatste maanden van de oorlog in Beek verbleven verschillende manschappen van 2 SS divisies das Reich(2) en Hohenstaufen(9) enkele dagen/weken in ons pand. Er zijn zelfs verhalen bekend van hoge generaals en officieren die er verbleven. Een mooie ontdekking dat het pand een heus stukje WOII geschiedenis met zich mee draagt!

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben naar de gemeente gestapt. Het initiatief werd erg positief ontvangen. We konden aan de slag! Een jaar lang ben ik bezig geweest met research,tekenen, plannen verzinnen, contacten leggen etc etc. Daarna in 2 jaar alles uitgewerkt en gebouwd.

Verhaal

Ik wilde het anders doen dan de bestaande oorlogsmusea. Een verhaal vertellen, de oorlog laten beleven en met name de menselijke kant laten zien.

Het werd het verhaal van de Duitse Falschirmjäger August Segel (1917-1945), een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

Bedrijf

Ik ben er trots op dat we een heus familiebedrijfje zijn geworden: onze oudste zoon en middelste dochter werken in de weekenden en vakanties in het museum, onze oudste dochter maakt films en foto’s zoals te zien ook op de site en mijn vrouw neemt alle commerciële/pr zaken voor haar rekening. Totaal zijn we nu met een team van bijna 10 enthousiaste medewerkers, met name vrijwilligers.

August neemt de bezoekers mee op reis door Europa langs de belangrijke slagvelden uit de Europese geschiedenis van WOII. Bij ieder diorama waar August in voorkomt kan de bezoeker een brief van hem aan het thuisfront lezen.

Doel

Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, we moeten leren van ons verleden en waakzaam blijven in het heden. Wij willen bezoekers en met name de jeugd bewust maken van dit gegeven.

Als bezoekers na afloop tijd nodig hebben om na te denken over hetgeen ze hebben gezien, dan hebben wij ons doel bereikt!
We hopen u een keer te mogen verwelkomen in Eyewitness!
Wim Seelen

Geschiedenis
Het Eyewitness Museum in Beek werd in mei 2013 geopend. Na 2,5 jaar bouwen had Wim Seelen een museum gerealiseerd waar zijn, over een periode van 10 jaar, verzamelde objecten getoond konden worden. Het museum toont de gehele Europese Tweede Wereldoorlog in 13 verschillende diorama’s vol met levensechte figuren.

Het museum vertelt het verhaal van de, fictieve, Duitse paratrooper August Segel die in 1935 in het Duitse leger toetreed. Na de inval van Nederland vecht hij via Rusland, Normandië en de Ardennen tot in de straten van Berlijn. Zijn verhaal wordt als kapstok gebruikt voor de verschillende diorama’s en om meer achtergrondinformatie te vertellen over de verschillende slagvelden.

Bijzonderheden
In het museum wordt enkel gewerkt met originele uitrustingsstukken en uniformen, al is replica tegenwoordig enkel nog door de echte kenners te onderscheiden. Het museum vindt het belangrijk om het verhaal met originele stukken te vertellen omdat daar de echte verhalen aan vast zitten. Ook al wordt het steeds lastiger om voornamelijk originele burgerkleding te vinden uit de oorlogsjaren. Door het museum heen zijn ook een aantal bijzondere stukken te zien, waaronder de karabijn van Prins Bernhard, originele brieven van Hitler, servies uit de kanselarij en een unieke koffer met monsters van de verschillende Duitse onderscheidingen.

Waarom bezoeken?


Wat het museum bijzonder maakt is het verhaal dat verteld wordt, er zijn maar weinig musea in de Benelux te vinden die zo goed het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen in combinatie met fantastische moderne diorama’s. Het is een must voor iedereen die ook maar iets over de oorlog wil leren. Het hele museum is een beleving en de brieven die Segel naar huis schrijft geven een fantastisch beeld van de situatie van de gemiddelde soldaat aan het front. Dit maakt het juist ook voor mensen met een mindere interesse in de oorlog een interessant museum. Voor de echte kenners puilt het museum zoals gezegd uit in originele uniformen en uitrustingsstukken.

Locatie
Het museum is gevestigd in Beek, bij Maastricht, gelegen vlak naast de A2. Mocht je richting Bastogne en de Ardennen rijden dan is dit museum een prima plek om eventjes onderweg te stoppen. Op Tweede Wereldoorlog gebied liggen onder andere het Streekmuseum Maaskant ’44 in Grevenbicht, Fort Eben Emael en de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten in de buurt.

Mocht je een bezoek aan dit museum willen combineren aan iets wat niet met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, dan kun je onder andere terecht bij GaiaZOO in Kerkrade, Snowworld in Landgraaf, Kinderstad in Heerlen, de Grotten van Maastricht of uiteraard een bezoek brengen aan de stad Maastricht.

De toekomst
Na 2,5 jaar bouwen ging in mei 2013 het museum open, maar dat was eigenlijk ook weer een begin. Na de opening zijn er nog een aantal zaken bijgeschaafd aan het museum. Het belangrijkste is dat er eind 2013 touchscreens met de, fictieve, brieven van Segel zijn toegevoegd. Dit zorgt er voor dat het te vertellen verhaal nog beter naar voren komt. Verder is het museum al aan het kijken naar het uitbreiden met een educatieruimte om schoolklassen nog beter te kunnen bedienen en om de vele schenkingen die het museum na de opening gekregen heeft uit de regio tentoon te kunnen stellen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website:  van het museum.

Aanvulling: 

STURMABTEILUNG

De SA (Sturmabteilung) was een paramilitaire organisatie binnen de NSDAP. Opgerichting 1921 om Adolf Hitler en de NSDAP letterlijk en figuurlijk te verdedigen.

Het gebruik van geweld werd niet geschuwd om politieke tegenstanders uit te schakelen. Vanaf de oprichting groeide de SA uit tot de grootste en een van de machtigste organisaties binnen de partij. Tijdens en direct na de machtsovername van Hitler in januari 1933 stond de SA op haar hoogtepunt met miljoenen leden verspreid over heel Duitsland. De SA was volgens een militaire hiërarchie onderverdeeld. De leiding lag in handen van de Oberste SA-Führung. De SA was vervolgens onderverdeeld in Gruppen  die op hun beurt weer onderverdeeld waren in Brigaden en Standarten (regimenten), gelijknamig aan het vaandel dat aan ieder regiment (vernoemd naar de plaats) werd toegekend.

Van Bodensee naar Beek Deze SA Standarte Bodensee werd bewaard in het partijgebouw aan de Adolf-Hitler-Ufer (tegenwoordig Seestrasse) in Konstanz. Deze regio werd eind april 1945 ingenomen door troepen van de Franse Tweede Pantserdivisie. Ondanks het feit dat deze vaandels niet in vijandelijke handen mochten belanden, heeft een Franse officier het vaandel ongeschonden aangetroffen en vervolgens als oorlogsbuit overgedragen aan zijn bevelvoerend officier generaal Leclerc. Door generaal Leclerc is het geschonken aan de Franse professor Dillemann. In 1971 is het vaandel in bezit gekomen van André Boulanger, een verzamelaar. In 2005 is het overgegaan in de privécollectie van Philippe Gillain, toenmalig eigenaar en curator van Museum December 1944 in La Gleize, België. Vanuit zijn collectie heeft Wim Seelen, directeur van Oorlogsmuseum Eyewitness, het vaandel in september 2017 kunnen overnemen. Daarmee is het vaandel voor de eerste maal toegankelijk voor publiek, 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog! Breng een bezoek aan Oorlogsmuseum Eyewitness en bekijk dit bijzondere object met eigen ogen! EEN UNIEK OBJECTDe SA Standarte Bodensee heeft in Oorlogsmuseum Eyewitness een prominente plek gekregen. De historische waarde van het vaandel kan dan ook niet ontkend worden. Belangrijk is het feit dat dit vaandel wereldwijd uniek is. Er hebben honderden van deze SA vaandels bestaan maar slechts enkelen zijn tot op de dag van vandaag volledig origineel en compleet bewaard gebleven. De historische waarde van het vaandel wordt voor een belangrijk gedeelte ook bepaald door de betekenis ervan. Het had voor de nationaalsocialisten een mythische status. In al haar facetten symboliseerde het vaandel de ideologie en politieke boodschap van de nationaalsocialisten. De meer dan twee meter hoge combinatie van adelaar, hakenkruis en vaandeldoek, gemaakt door de in nazi-Duitsland beroemde edelsmid Otto Gahr, bracht de politiek van de nationaalsocialisten zeer direct over. Dit wordt benadrukt door de spreuk ‘Deutschland Erwache’. De spreuk is de titel van een gedicht van Dietrich Eckhart, één van de grondleggers van de nationaalsocialistische beweging in Duitsland, en werd door Hitler gebruikt tijdens zijn politieke opmars. De nationaalsocialisten wilden Duitsland laten ontwaken uit de politieke, economische en sociale chaos waarin het land terecht was gekomen na de Eerste Wereldoorlog.  In het museum wordt het vaandel dan ook getoond in de context van de opmars van de NSDAP gedurende het Interbellum. Het vaandel vormt daarmee een krachtige herinnering aan de manier waarop een dergelijk extreme partij als de NSDAP in een van de grootse landen van Europa aan de macht kon komen.
« 1 van 2 »